mandag 7. desember 2009

Landskaper vi besøker i Sør-Afrika

I afrika besøkte vi følgende landskaper: "savanne, ørken, stepper, skog". Her er litt om dem:

Savanne

savanner anses som en blanding av steppe og skog. Den har en høy tempratur hele året og er bodsted for mange afrikanske dyre arter som blandt annet antiloper, ellefanter sebra, gnu og giraff . Nedbøret varierer mellom 250mm på det tørreste og 1800 på det mest nedbørsrike. Landskapet består av små trer spredt rundt og mye (ofte tørt) gress som kan nå opp til 5 meter.




Ørken

ørken er et tørt landskap med svært lite nedbør mest bestående av sand. I ørkener finner du også oaser som er som en øy ute i ørkenen. Det er et lite frodig område med dammer av grunnvann, planter og andre vekster. Temrpaturen i ørkenen varierer, det er som oftest stekende varmt om dagen og iskaldt om natten.et stort problem med ørenene er at de forflytter seg og vokser utover andre områder og ødelegger for blandt annet dyreliv. Et naturfenomen som kan oppstå er også sandstorm eller støvstorm. Når kraftige vinder blåser over en sandørken, drar den med seg sand og blåser over foreksempel byer.




Steppe

En steppe er et treløst område med kunn vekster som gress. Lignende en blanding av eng og ørken. Sellom egner det seg godt for jordbruk fordi marken under er fruktbar og inneholder mye vann. Et annet ord for steppe er prærie å de finnes i tempererte soner.







Skog

det finnes også skog i sør afrika, ganske likt som de vi har her hjemme er det flatmarker dekket av trær med skogs terreng bebodd av ulike dyr og planter. Men for at et terreng skal kunne kalles skog og ikke bare en flate med noen få trær så skal det være nok trær, tett nok til at vinden minsker og at det blir en annen tempratur mellom trærne. Dette fenomenet oppstår av at trærne er over 5m og avstanden mellom dem er max 30m.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar