torsdag 10. desember 2009

Planteliv- og dyreliv i Sør-Afrika

Det er veldig mange dyr i Afrika. Folk drar gjerne på safari for å se på dyrene.
For eksempel gepard, sjiraff, flodhest, elefant, løve, tiger, struts og mange flere!

Gepard
Gepard er et rovdyr som hører hjemme i kattefamilien og finnes i Afrika, sør for Afrika, og i det nordligste Iran. De bor i savanner og høyt gress. Gepard er verdens raskeste pattedyr og kan løpe i en toppfart på omkring 110 km/t.
Geparden spiser kaniner og antiloper.



Sjiraff
Det kan også skrives Giraff.
Det er et afrikansk drøvtyggende, partået klovdyr. Sjiraffen er gruppert i en egen familie, som består av sjiraffer og deres nærmeste slektning, Okapien. Sjiraffen er verdens høyeste landdyr. Siden sjiraffen er så stor, har den få fiender, men løver, geparder og hyener spiser sjiraffen hvis de får anledning. Sjiraffen forsvarer seg mot fiender ved å sparke, og de har et veldig stort spark som kan drepe en løve.



Flodhest
Er en partåede rovdyr som har to slekter og to arter, vanlig flodhest og dvergflodhest. Flodhesten er et kjempemessig, tykkhudet og nesten ubehåret dyr som holder til i floder, sjøer og sumper. Styrken i den store flodhestens kjever og tenner er så stor at den kan bite gjennom en krokedilles panser. Den er kjent for sine korte ben, sine veldige kjever og sitt store hode, som sies å veie opp i mot et tonn. Dvergflodhesten er et nokså lite dyr med noe lengre ben. Den store flodhesten er et flokkdyr, mens den lille flodhesten er mer enslig



Planteliv

Det er veldig mange savanner og ørkener og der er det gjerne ikke mange planter eller trær. Noen få trær, men når det er så tørt som det er der så kan ikke plantene eller trærne leve så lenge.
Det er ikke veldig mye vann der, men i ørkenene er det noen få oaser.
Klimaet er halvtørt i størstedelen av landet, men subtropiske langs østkysten. Iblant forekommer det lengre tørkeperioder.

2 kommentarer:

  1. ein veldif hjelp som tekset var heilt perfekt

    SvarSlett
  2. Ein veldig hjelp som tekst, den var helt perfekt

    SvarSlett